Het geheim van goed leren presenteren

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Het geheim van goed leren presenteren

Laatste update op augustus 29, 2022

Leestijd: minuten

Wat is nu het geheim van goed leren presenteren. Presenteren is namelijk een vaardigheid waar je de rest van leven enorm veel plezier van hebt.

Wat kun je verwachten in deze blog:
– Waarom is goed leren presenteren zo belangrijk?
– Wat is het geheim van goed leren presenteren?
– Do it yourself or do it together?

Waarom is goed leren presenteren zo belangrijk?
Alles in deze wereld draait om verbinding maken met elkaar. Ik zeg wel eens: Communicatie is de cement tussen de stenen en jij weet net zo goed als ik zonder cement dondert je muur bij het minste of geringste om. En jezelf presenteren begint al vroeg en neemt daarna alleen maar toe. Op de lagere school met het geven van een spreekbeurt, op de middelbare school bij het verdedigen van je eindproject en daarna bij het presenteren van jezelf tijdens sollicitatiegesprekken, jezelf verkopen tijdens verkoopgesprekken, als leidinggevende het toespreken van jouw team of het geven van een presentatie over een belangrijk project aan collega’s. En of je nu wilt of niet daarom is, ook voor jou, goed leren presenteren zo belangrijk.

Wat is het geheim van goed leren presenteren?
Voordat ik daar antwoord op geef neem ik je mee in de stappen die je kunt nemen om goed te leren presenteren.

Stap 1: Het besluit nemen dat je goed wil leren presenteren
De allereerste stap is dat jij voor jezelf het besluit neemt dat je goed wil leren presenteren. Met alleen een besluit nemen ben je er niet daarna is het belangrijk dat je ook daadwerkelijk in actie komt.

Stap 2: Actieplan: Goed leren presenteren
Welke acties kun jij ondernemen die ervoor gaan zorgen dat jij goed leert presenteren? Als je er even goed bij stilstaat zijn er 3 zaken die je nodig hebt om goed te leren presenteren, namelijk:

1. Je hebt kennis nodig over goed presenteren
2. Je hebt de mogelijkheid nodig om heel veel te kunnen oefenen
3. Je hebt goede feedback nodig op jouw presentaties van een professional

Je hebt kennis nodig over goed presenteren
Ga boeken lezen over spreken, presenteren, spreekangst, storytelling, presentatievaardigheden, verbale- en non-verbale communicatie, beïnvloedingsvaardigheden en nog veel meer. Zoek op youtube filmpjes over spreken, kijk naar presentaties van topsprekers zoals Martin Luther King, Steve Jobs of Barrack Obama en analyseer hun presentatie. Hier een paar voorbeelden.

Wat doen ze? Welke technieken passen ze toe en ga hier vervolgens zelf mee aan de slag.  

Je hebt de mogelijkheid nodig om heel veel te kunnen oefenen
Je kunt nog zoveel lezen over goed leren presenteren, je kunt nog zoveel video’s bekijken op youtube over goed leren presenteren maar voor presenteren geldt: oefening baart kunst. Het is dus belangrijk dat je zoveel mogelijk oefent met het geven van presentaties. Hierbij een paar ideeën hoe je dat aan kunt pakken. Bereid een presentatie voor en vraag een aantal collega’s op je werk om jouw presentatie bij te wonen. Je hebt vast heel veel familie en vrienden. Nodig ze een keer uit bij je thuis om jouw presentatie bij te wonen. Ben je ondernemer? Neem dan eens contact op met een netwerkclub of een open coffee en vraag of je een keer een presentatie mag geven. En bij al deze voorbeelden geldt als je een presentatie geeft over een interessant onderwerp dan luisteren mensen graag naar je.

Je hebt goede feedback nodig op jouw presentaties van een professional
Het is heel belangrijk dat je na het geven van je presentatie feedback vraagt aan de juiste mensen. Allereerst natuurlijk je publiek en daarnaast ook aan professionals die verstand hebben van goed presenteren en die jou waardevolle feedback kunnen geven over de dingen die je moet blijven doen tijdens je presentaties en de punten kunnen benoemen die je nog verder kunt verbeteren om een nog betere presentatie te geven. Waarom juist van een professional? Iedereen heeft wel een idee wat een goede presentatie is en voordat je het weet raak jij door al die goedbedoelde adviezen nog verder de weg kwijt en je wil juist goed leren presenteren.

Komt ie! Het geheim van goed leren presenteren is DOEN.

D
oel stellen (zo concreet mogelijk) op het gebied van leren presenteren
Opdoen van kennis op het gebied van alle facetten van goed leren presenteren
Ervaring opdoen door het geven van zoveel mogelijk presentaties
Nieuwe inzichten krijgen door het ontvangen van waardevolle feedback

Do it yourself or do it together?
Nu kun je bovenstaande stappen natuurlijk helemaal zelf uitvoeren. Geloof me het kost heel veel tijd en moeite, het kost het nodige bloed, zweet en tranen en zo af en toe een flinke portie frustratie maar met het juiste doorzettingsvermogen kom je er echt. Nu kan ik me ook voorstellen dat je jezelf afvraagt: “Kan dat niet makkelijker?”.

Het antwoord daarop is ja. Ik heb deze stappen allemaal al voor je doorlopen en de kennis die je nodig hebt om goed te leren presenteren omgezet in een online academy met een duidelijke opbouw incl. werkboek en duidelijke instructievideo’s. Daarnaast krijg je tijdens het traject Spreken met Impact iedere week (4 weken lang) de gelegenheid om 2x jouw presentatievaardigheden te oefenen en in de 5e week sluiten we af met een live podiumdag in Breda. En tijdens al deze presentaties krijg je feedback van mij zodat jij na dit traject oprecht kunt zeggen ik ben goed in presenteren en ik vind het nog leuk ook :). Beloofd!.

Let op! We starten op 12 september. Meld je aan vóór 1 september dan bedraagt je investering € 497 in plaats van € 597. Voor meer informatie en om je aan te melden klik hier.

Download E-book
Presenteer met Zelfvertrouwen
Op een manier die bij jou past met een verhaal dat aanslaat.

Reken af met spreekangst en blackouts een geef presentaties met Impact.

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>