Waarom werken vanuit wilskracht niet werkt

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom werken vanuit wilskracht niet werkt

Laatste update op augustus 15, 2022

Leestijd: minuten

Hoe vaak sluit jij aan bij een netwerk waarbij je moet pitchen? en…

Sta je daar dan lekker relaxed, weet je precies wat je wilt vertellen en hoe of voel je je ademhaling toenemen naarmate het moment van pitchen dichterbij komt?

Wat mij vorige week overkwam?
Ik nam deel aan een netwerkontbijt. De wekker stond om 5.45, nog even snoozen tot 06.00, 5,4,3,2,1 en GO, ik sprong onder de douche, kleedde mij aan (die kleren had ik natuurlijk de avond ervoor al klaargelegd anders zou het ‘s ochtends echt een chaos worden), pakte mijn auto en reed in alle vroegte naar de locatie van het netwerkontbijt. Oh, in de tussentijd liet ik mijn creativiteit de vrije loop, paste ik mijn 7 stappen voor een ideale pitch daarop toe en ik was er klaar voor. En toen gebeurde het…

Ik doe dit voor het eerst
Alles was netjes corona proof ingericht. Ik zocht mijn plaats en ik maakte kennis met mijn tafelgenote. We raakten aan de praat en zij gaf aan dat ze voor het eerst aan het netwerken geslagen was. Ze ziet het als persoonlijke ontwikkeling voor haarzelf maar wat ze ook merkte is dat naarmate het moment van pitchen dichterbij kwam de spanning toenam. Ze dacht dat als ze het maar vaker deed deze spanning wel weg zou gaan maar niets was minder waar. De spanning nam alleen maar toe. Hoe komt dat nu?

Iets doen vanuit wilskracht werkt niet
Je kunt iets graag willen en het dan heel veel gaan doen maar dat werkt niet. Ja, je komt er ver mee maar er is een interessante dynamiek gaande. In dit geval wordt er iets getriggerd door de situatie, het geven van een pitch, voor een groep mensen. Het lichaam schiet in de overlevingsstand en geeft allerlei signalen af bijv. zweten en een hoge hartslag. En hoe harder jij gaat werken, hoe groter de angst wordt.

Een oefening om het toe te lichten. Zorg dat je met 2 personen bent. Ga tegenover elkaar staan. Steek nu allebei een arm naar voren met je handpalm naar voren en zet ze tegen elkaar. Nu gaat de ene persoon duwen richting de andere persoon. Wat denk je dat de andere persoon doet? Precies, die gaat terug duwen en daardoor moet jij nog harder duwen. Zo werkt het met angst ook.

Hoe dan wel?
Vaak neemt ons hoofd het van ons over. We denken van alles:

– oh, ik ben bijna aan de beurt
– wat wil ik ook alweer vertellen
– als ik mijn verhaal maar niet vergeet
– zitten mensen wel op mij te wachten?

En vanuit je hoofd word je lijf aangestuurd en ja hoor het zweten en de hoge hartslag zijn weer aanwezig.

Wat je wilt is dat je daar relaxed staat, dat je weet wat je wilt gaan vertellen en dat je ook weet dat je iets waardevols aanbiedt waardoor mensen graag met jou in gesprek gaan.

1. Zorg voor een goede voorbereiding
Weet wat de 7 stappen voor een ideale pitch zijn. Werk deze uit, bereid je voor, oefen een paar keer en GO!. Plan dit in je agenda in anders doe je het simpelweg gewoon niet. Vraag feedback op je pitch. Dit is exact de reden dat de online training Pitchen met Impact niet alleen een online training is. Nee je krijgt de mogelijkheid om je pitch te uploaden in de besloten facebookgroep en je kunt 4x per jaar 2 uur online je pitch oefenen samen met mij.

2. Pitch vanuit het moment
Huh, wat zeg je vanuit het moment. Hier is niks zweverigs aan. Als je bij zo’n netwerkbijeenkomst aanwezig bent kijk dan eens bewust om je heen.

Wat zie je?
Welke mensen zijn aanwezig?
Luister bewust naar de pitches van anderen
Hoe ziet de ruimte eruit?
Hoe zien de mensen eruit?
Hoe smaakt je ontbijt?

Door de focus te leggen op je waarneming schakel je je hoofd uit. En je weet dat je je pitch hebt voorbereid, misschien heb je nog een klein spiekbriefje (en dat is helemaal prima zeker in het begin) en je bent aan de beurt en GO!

Er zal altijd iets van spanning blijven. Dit houd je namelijk ook alert en dat is goed. Neem deze spanning waar in je lichaam. En stel jezelf eens de vraag:

Wat als deze angst iets goeds is wat levert mij deze angst dan op?

Tot slot…

Herken jij je in het bovenstaande verhaal?
Wil jij ook graag relaxed je verhaal kunnen doen zonder stijf te staan van de spanning?

Ga aan de slag met bovenstaande tips. Kom in beweging. Iedere stap is er één. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen persoonlijke ontwikkeling.

En heb je behoefte aan een stok achter de deur van iemand die weet hoe de spanning voelt voor een pitch of presentatie en die inmiddels zelfverzekerd zijn verhaal vertelt, dan weet je me te vinden.

Met enthousiaste groet,
Wilfred

Heb je een vraag? Laat dan een reactie achter op deze blog. Ik reageer altijd.
Vrijblijvende belafspraak? Plan ‘m in mijn online agenda

Download E-book
Presenteer met Zelfvertrouwen
Op een manier die bij jou past met een verhaal dat aanslaat.

Reken af met spreekangst en blackouts een geef presentaties met Impact.

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>